Rock ’n Roll Food

Een misvatting over creativiteit is dat een goed idee ontstaat vanuit het niets. Een gedachte kan zo plotseling in het bewustzijn opduiken dat het lijkt alsof er geen redenering aan vooraf is gegaan. Maar een nieuw inzicht rust altijd op een voorgeschiedenis. Creativiteit bestaat uit het combineren van bestaande elementen tot iets nieuws. Nieuwe ideeën borduren voort op al bestaande kennis en inzichten.

De wereld van food is een aparte, dit omdat ze  zichzelf vaak als ambachtlieden beschouwen. Maar ik als food designer zie ingrediënten niet alleen als smaakbrengers maar ook als materie waar kunst mee geschept kan worden. In concept en/of uiterlijk. Vandaar dat ideeën van een food designer vaak als innovatief en verfrissend gevonden worden.

Ik heb een serie van 8 schilderijen gemaakt, geïnspireerd op 8 muzikanten die mij inspireren. Door de uitgebreide voorstudie en beluisteren van hun muziek, maak ik met een zeer vrije associatie de schilderijen. Maar wat gebeurt er als ik diezelfde vrije associatie ook in de keuken gebruik en in plaats van verf, ingrediënten gebruik als materie om mee te scheppen? Zo wil ik laten zien dat wanneer je niet begint met redeneren uit je eigen referentie kader, maar vanuit een idool, er zeer verfrissende nieuwe gerechten kunnen ontstaan.

Het resultaat is een expositie MAF (Music, Art, Food) waarbij de visuele emotie (schilderij) versterkt wordt door een smaakemotie (gerecht) en verbonden is met een hoorbare emotie (muziek) die het concept complementeert. Deze expositie was een van de onderwerpen op de Food Inspiration Days 2011

Bekijk hier de presentatie van de Food Inspiration Days.

YouTube voorvertoningsafbeelding YouTube voorvertoningsafbeelding